rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pieczarki w cieście naleśnikowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rzadko udaje mi się kupić duże pieczarki, ale jak już takie dostanę, lubię je zapiekać w całości, najlepiej właśnie z farszem.

Pieczarki w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczarki w cieście naleśnikowym

 

  • 16 sztuk dużych pieczarek
  • 15 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano- do smaku

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 małe jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • mąka- tyle by ciasto było bardzo gęste
  • pół łyżeczki soli

 

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki w cieście naleśnikowym
Ogonki pieczarek delikatnie odrywamy od kapeluszy. Wszystko myjemy. Kapelusze przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i stawiamy na gazie. Trzymamy ok 5 minut po zagotowaniu w wodzie i odcedzamy. Osuszamy na papierowym ręczniku. Tym sposobem pieczarki zmniejszą się, ale mamy pewność że będą miękkie w środku po upieczeniu ich w cieście. Mięso z cebulą podsmażamy na oleju. Dodajemy drobno posiekane korzonki pieczarek. Smażymy z przyprawami, do odparowania wody. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gorącym farszem napełniamy pieczarki i pozostawiamy na ok 10 minut do przestudzenia. Mleko, jajka, sól i mąkę łączymy ze sobą. Ciasto ma być bardzo gęste, więc nie podaję dokładnej ilości mąki, ale u mnie było to ok 1.5 szklanki. Pieczarki zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy jeszcze ciepłe jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Pieczarki w cieście naleśnikowym
Pieczarki faszerowane mięsem i obtaczane w cieście