gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Pieczarki z mielonym - klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak przygotowane pieczarki z mielonym w panierce podaję na świąteczny obiad z ziemniakami i surówką. Polecam - są pyszne.

Pieczarki z mielonym - klopsiki

Składniki:

Pieczarki z mielonym - klopsiki

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki z mielonym - klopsiki

ETAP 1:

Pieczarki z mielonym - klopsiki
Pieczarki obieramy odcinając ogonki, przekładamy do miski.

Pieczarki obieramy i docinamy im ogonki.

ETAP 2:

Pieczarki z mielonym - klopsiki
Mięso mielimy do miski w maszynce do mielenia.

Łopatkę wieprzową mielimy na mielone w maszynce do mięs.

ETAP 3:

Pieczarki z mielonym - klopsiki
Do mielonego dodajemy przyprawy i mieszamy.

Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wymienione w składnikach - do smaku. Po czym dokładnie mieszamy - wyrabiamy.

ETAP 4:

Pieczarki z mielonym - klopsiki
Mięsem mielonym faszerujemy obrane pieczarki.

Przyprawionym mięsem faszerujemy pieczarki - oblepiamy mięsem mielonym spód pieczarek.

ETAP 5:

Pieczarki z mielonym - klopsiki
Pieczarki z mięsem maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.

Jajka roztrzepujemy widelcem i przyprawimy delikatnie solą i pieprzem. Następnie faszerowane pieczarki maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

ETAP 6:

Pieczarki z mielonym - klopsiki
Faszerowane pieczarki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor z obu stron.