Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite kule mięsne z całą pieczarką i ciągnącą się delikatną mozzarellą. Na ciepło idealnie smakują jako dodatek do ziemniaków i sałatki na zimno zaś z ulubionym sosem np. czosnkowym, koperkowym czy też czy pomidorowym.

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Składniki:

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

 

  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 2 kulki mozzarelli (każda po 125g)
  • 400 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia mięsa

Sposób przygotowania:

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce
Pieczarki obrać, umyć, osuszyć. Mozzarellę odsączyć z zalewy, każdą pokroić na 5 plastrów.

Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułę tartą i przyprawy. Dodać posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Wyrobić rękoma masę mięsną.

Na każdą pieczarkę od strony korzonka kłaść plaster mozzarelli lekko dociskając ser.

Każdą dokładnie obkleić mięsem, obtaczać w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej w takiej ilości by do połowy zakrywał mięsne kulki, smażyć na rumiano z obu stron.

Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.