Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pieczeń domowa z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsna pieczeń doskonale pasuje do kolacji z pieczywem jak i do obiadu zapieczona z sosem.

Pieczeń domowa z indyka

Składniki:

Pieczeń domowa z indyka

 

  • mięso mielone indycze - 1 kg
  • bułeczka (lub bułka tarta) - 2 małe sztuki
  • mleko (do rozmoczenia bułek) - 1 szklanka
  • przyprawa do indyka - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pieprz biały mielony - 0,5 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń domowa z indyka
Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Białko ubić na sztywnąpianę.Do mięsa mielonego dodać bułki, żółtko, przyprawy, pianę z białek i dobrze wmieszać. Włożyć do naczynia żaroodpornego podlać oliwą, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni C. Piec 60 minut, podlać odrobiną wody lub bulionu i piec jeszcze ok 15 minut. Podajemy do pieczywa. Pieczeń tą można podawać zapieczoną w sosie np egzotycznym.