kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pieczona karkówka z sosem borówkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chrupiąca pieczeń ze smakowitym sosem

Pieczona karkówka z sosem borówkowym

Składniki:

Pieczona karkówka z sosem borówkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka z sosem borówkowym
Karkówkę włożyć do foliowego worka,zalać olejemy,dodać zmiażdżone ząbki czosnku,zioła,sól i pieprz.Zawinąć ciasno,wymasować mięso przez folię,włożyć do miski a następnie do lodówki i tam zostawić ją na całą noc. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego,dodać masło oraz marynatę z mięsa.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem ok. godziny.Po tym czasie odkryć mięso i tak zapiekać jeszcze przez 30 min.,polewać wierzch mięsa sosem powstałym w czasie pieczenia. Borówkę wyłożyć na patelnię,dodać wodę i sok z cytryny.Doprowadzić do wrzenia,gotować 5-10 min na małym ogniu.Sos borówkowy zagęścić mąką ziemniaczaną. Upieczone mięso pokroić w plastry,podawać polane sosem borówkowym.