tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna delikatna polędwica z dorsza atlantyckiego pieczona z ziołami i cytryną. Idealna na taką pogodę.

Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką

Na pieczonego dorsza z mieszanką

  • 390 g dorsza atlantyckiego polędwica
  • 1 woreczek mieszanki (orkisz, buraki, papryka, czosnek niedźwiedzi)
  • sól himalajska ziołowa
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do ryb
  • 2 plastry cytryny
  • koperek
  • olej
  • pomidorki cherry

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką
1) Mieszankę gotujemy według przygotowania na opakowaniu.

2) Polędwice z dorsza atlantyckiego myjemy i osuszamy. Kładziemy na desce, smarujemy olejem, posypujemy solą himalajską ziołową i pieprzem ziołowym z każdej strony.

3) Następnie posypujemy przyprawą BIO do ryb i układamy koperek.

4) Plasterki cytryny przekrajamy na pół i układamy na koperku.

5) Przekładamy rybę na formę do pieczenia i pieczemy przez ok. 10-15 minut w 220 stopniach.
Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką
Mieszankę gotujemy według przygotowania na opakowaniu.
Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką
Polędwice z dorsza atlantyckiego myjemy i osuszamy. Kładziemy na desce, posypujemy solą himalajską ziołową i pieprzem ziołowym z każdej strony.
Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką
Następnie posypujemy przyprawą BIO do ryb i układamy koperek.
Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką
Plasterki cytryny przekrajamy na pół i układamy na koperku.
Pieczony dorsz atlantycki z ziołami i mieszanką
Przekładamy rybę na formę do pieczenia i pieczemy przez ok. 10-15 minut w 220 stopniach.

Tagi:

dorsz dania