Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pierniczki z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierniczki na święta Bożego Narodzenia to już tradycja. Nie ma świąt bez nich. Udekorowane lukrem wyglądają i smakują jeszcze lepiej.

Pierniczki z lukrem

Składniki:

Pierniczki z lukrem

Ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 0,5 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 opakowania przyprawy do piernika

Lukier

  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru
  • barwnik

Dodatkowo:

  • posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierniczki z lukrem
1. Najpierw margarynę, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika dać do garnka. Zagotować i ostudzić

2. Następnie do miski dać wszystkie składniki (te które zagotowaliśmy i wszystkie pozostałe z listy na ciasto) i zagnieść ciasto. Odstawić ciasto do lodówki na około godzinkę.

3. Po upływie czasu wałkować ciasto i wykroić pierniczki różnymi foremkami. 

4. Z kolei pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach przez około 25 minut.

5. Przygotować lukier. Białko utrzeć z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodać barwnik spożywczy

6. Następnie pierniczki dekorować lukrem i posypką według uznania.

7. Gotowe! Smacznego!