Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Piernik na piwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjny piernik robiony na piwie i miodzie, który robiła na święta moja babcia

Piernik na piwie

Składniki:

Piernik na piwie

 

  • 15 dag.margaryny
  • 35 dag. cukru pudru
  • 35 dag. miodu
  • 75 dag. mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka piwa
  • 1,5 torebki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka sody oczyszczanej
  • 1 szklanka posiekanych bakalii
  • p,5 kg. powideł śliwkowych i lukier czekoladowy

Sposób przygotowania:

Piernik na piwie
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać 35 dag. wystudzonego miodu, dwie łyżki cukru, upalić na karmel i rozprowadzić z piwem wystudzić dodać mąkę, przyprawy do pierników i sodę rozmieszaną z mąką. Dodać bakalie i pianę. po upieczeniu przełożyć powidłami, przycisnąć aby warstwy dobrze się złożyły. zrobić lukier, gotując cukier puder, z wodą i kakaem, posmarować nim ciasto