Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Piernik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 360
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma nic przyjemniejszego, niż aromat domowych wypieków podczas świątecznych przygotowań. Odkryj przepis na znakomity przekładany piernik!

Piernik z powidłami

Składniki:

Piernik z powidłami

 

  • 25 dag miodu
  • 18 dag wody
  • 18 dag cukru
  • 4 dag przypraw korzennych
  • 4 dag kakao
  • 300 ml kremówki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 380 ml oleju
  • 75 dag mąki
  • 3 dag sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami
1. W garnku umieść miód, wodę, cukier, przyprawy i kakao. Zagotuj na średnim ogniu. Przestudź.

2. Dodaj kremówkę, jogurt i olej, a także mąkę przesianą z sodą. Dokładnie wymieszaj.

3. Ciasto przelej do formy. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. C, wystudź.

4. Piernik przekrój wzdłuż na połowę, przełóż powidłami. Wierzch możesz udekorować gotową polewą czekoladową.