WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Piernikowe kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i rozgrzewające kakao na mleku z piernikową nutą. Idealne jako napój śniadaniowy dla dzieci i dorosłych.

Piernikowe kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe kakao

 

  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania:

Piernikowe kakao

ETAP 1:

Mleko odmierzyć i wlać do rondelka, ustawić na gazie. Do mleka wsypać szczyptę przyprawy d piernika i zamieszać.

Gdy mleko zacznie się grzać, wsypać łyżeczkę cukru waniliowego i mieszać do jego rozpuszczenia.

Do kubka wsypać łyżeczkę kakao, dolać 1- 2 łyżeczki ciepłej wody i dokładnie rozmieszać.

Rozmieszane kakao wlać do mleka i podgrzewać aż mleko się zagotuje. Od czasu do czasu mieszać.

Ugotowane kakao przelać do kubka. Podawać na gorąco lub na zimno.

Piernikowe kakao
Kakao piernikowe po ugotowaniu w rondelku
Piernikowe kakao
gorzkie kakao wymieszane z odrobiną ciepłej wody
Piernikowe kakao
Cukier waniliowy wsypać do podgrzanego mleka
Piernikowe kakao
Szczypta przyprawy piernikowej wsypana do mleka