Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1227]

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki są pyszne i cudownie pachną piernikiem! Zazwyczaj wypieki z samej mąki ryżowej są suche, ale nie te muffiny.

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

Składniki:

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

Około 6 sztuk:

  • 100 g mąki ryżowej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
  • 50 g cukru (około 5 łyżek)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania:

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

Ciasto:

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej
Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.

W jednej misce należy wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, miód, mleko oraz olej.

Następnie wszystko wymieszać jedynie do połączenia się całości.

Wypełnianie papilotek:

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej
Papilotki nie powinny być wypełnione całkowicie.

Formę przeznaczoną do pieczenia muffinek wysłać papilotkami, a papilotki wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.