Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2674]

Pierogi z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z jabłkami i cynamonem w kolorowym cieście są oryginalne. Jabłka z cynamonem to bardzo smaczne połączenie.

Pierogi z jabłkami

Składniki:

Pierogi z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami

ETAP 1:

Pierogi z jabłkami
Mąkę posiekać z jajkiem, solą, olejem i mlekiem wymieszanym z gorącą wodą.

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, jajko, olej, stopniowo wlewać wodę wymieszaną z mlekiem i siekając połączyć składniki.

ETAP 2:

Pierogi z jabłkami
Do połowy ciasta dodać kakao i zagnieść.

Ciasto podzielić na 2 części. Połowę ciasta pozostawić białą a drugą część połączyć z kakao. Przykryć miseczką i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

ETAP 3:

Pierogi z jabłkami
Obrane jabłka zetrzeć, dodać cukier i cynamon.

W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem.

ETAP 4:

Pierogi z jabłkami
Na białym rozwałkowanym cieście ułożyć ciemne.

Następnie ciasto oddzielnie rozwałkować. Na białym cieście ułożyć ciemne, posmarować wodą i zwinąć w roladę.

ETAP 5:

Pierogi z jabłkami
Roladę z ciasta pokroić na plasterki.

Roladę z ciasta pokroić na plasterki.

ETAP 6:

Pierogi z jabłkami
Z ciasta uformować placuszki i włożyć porcję jabłek.

Z ciasta uformować placuszki, włożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugim placuszkiem.

ETAP 7:

Pierogi z jabłkami
Pierogi dokładnie zlepić, dociskając rant widelcem..

Dokładnie zlepić dociskając rant widelcem. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

ETAP 8:

Pierogi z jabłkami
Przed podaniem posypać cukrem.

Przed podaniem posypać cukrem.

Tagi:

danie pierogi