Pierogi z kapustą i grzybami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierogi z kapustą i grzybami

Klasyka gatunku! Pyszne pierożki z kapustą i grzybami to jedna z pozycji, której nie może zabraknąć na Twoim stole - zwłaszcza w czasie świąt!

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
1. Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na 20 minut.

2. Grzyby opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odsącz (płyn zachowaj) i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, chwilkę podsmaż.

3. Kapustę przelej zimną wodą i odciśnij. Grubo posiekaj. Zalej wywarem z grzybów. Dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości. Dodaj grzyby z cebulą, dopraw. Wymieszaj i duś ok. 20 minut.

4. Ciasto cienko rozwałkuj. Wykrawaj szklanką krążki. Na każdy nałóż farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.