SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na święta

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 47
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na święta

Oto moja wariancja na temat pierogów serwowanych na wigilijnym stole. Są po prostu przepyszne, a przy tym lekkie, zapraszam:)

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na święta

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na święta

Farsz:

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na święta
połaczyć kaszę twaróg i cebulę i dokładnie wymieszać

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć na złoty kolor. Ostudzić.

Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać jaglankę oraz cebulę.

Wymieszać, doprawić do smaku ( farsz powinien być dosyć pikantny).

Ciasto:

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na święta
do wymieszanej mąki z solą dodać jajko i wyrobić masę

Do miski przesypać mąkę, dodać sól oraz wbić jajko. Wstępnie wymieszać.

Stopniowo dolewając wodę wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki i jednocześnie będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć na około 20-25 minut.

Wykonanie:

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na święta
na krążki ciasta nakładać farsz i zlepiać pierogi

Ciasto rozwałkować na duży ,cienki placek. Ringiem o średnicy 9 cm wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać po 1 czubatej łyżeczce masy serowo-jaglanej. Zlepiać pierogi.

Wrzucać partiami na osolony wrzątek i od ponownego zagotowania wody gotować około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Na suchej patelni uprażyć mak i sezam, posypać ugotowane pierogi i podawać. Smacznego!