caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Pierogi z sałatka grzybową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miałam smaka na pierogi a nie miałam ich czym nadziać więc stąd ten nieco zwariowany pomysł

Pierogi z sałatka grzybową

Składniki:

Pierogi z sałatka grzybową

 

  • Ciasto:

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól

 

  • Nadzienie:
  • 1,5 szklanki sałatki z grzybów w przecierze - https://gotujmy.pl/salatka-z-grzybow-w-przecierze,przepisy,71832.html
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z sałatka grzybową
Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, jajo, olej i stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło sie do rąk.
Sałatkę z grzybów odrobine zmiksowac blenderem, dodać tartą bułkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wykrawać pierogi. Każdy nadziać, dokładnie skleić. W szerokim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać partiami pierogi i gotować 3-5 minut od chwili wypłynięcia (w zależności od wielkości).
Podawać okraszone smażona cebulką.