Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 375
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Choć trochę pracochłonne to jednak łatwe do przygotowania. A na dodatek pyszne! Najlepiej zrobić je ze świeżych truskawek, ale można też z mrożonych. Będą idealne na lekki obiad.

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dolewając stopniowo dobrze ciepłą wodę zarobić elastyczne ciasto. Przykryć je miską, odstawić na 20 minut.

2. Truskawki umyć, osączyć, odszypułkować.

3. Ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy kolejno rozwałkowywać na cienki placek

i szklanką wycinać z niego krążki. Nadziewać je truskawkami obtaczanymi w cukrze wymieszanym z cukrem wanilinowym. Dokładnie zlepić brzegi.

4. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minuty licząc od czasu jak wypłyną na powierzchnię.

5. Wyjąć na talerze, polać śmietaną, oprószyć cynamonem.