zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Pierogowe knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogowe knedle ze śliwkami, to pyszna propozycja na słodki obiad. Ciasto dosmaczone aromatyczną przyprawą. Polecam.

Pierogowe knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogowe knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogowe knedle ze śliwkami
Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników, Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką.

Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki.

Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi.

Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie)

Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką. 
Pierogowe knedle ze śliwkami
Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką.
Pierogowe knedle ze śliwkami
Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki.
Pierogowe knedle ze śliwkami
Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję i nakładam sliwkę
Pierogowe knedle ze śliwkami
ciasto ze śliwką zlepiam jak pierogi.
Pierogowe knedle ze śliwkami
Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut,

Tagi:

dania knedle