Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierożki z serem żółtym i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Smaczna przekąska gotowa w kilka chwil. Pieczone w piekarniku są pyszne. Zapach cebuli rozchodzi się po całym domu. Możemy podać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek np.do barszczu. Pysznie też smakują udekorowane ketchupem.

Pierożki z serem żółtym i cebulą

Składniki:

Pierożki z serem żółtym i cebulą

Ciasto:

Farsz:

  • 2 średnie cebule
  • 10 dag startego żółtego sera
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierożki z serem żółtym i cebulą

Przygotowanie ciasta:

Pierożki z serem żółtym i cebulą
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Składniki na ciasto przekładamy do miski,stopniowo dolewając zimną wodę zagniatamy ciasto.

Przygotowanie farszu:

Pierożki z serem żółtym i cebulą
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Cebulę obieramy i cieniutko kroimy.Czosnek również obieramy i drobno .Następnie dusimy razem do miękkości na niewielkiej ilości oleju.Studzimy.Do przestudzonej cebuli dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Formowanie pierożków:

Pierożki z serem żółtym i cebulą
Z ciasta i farszu przygotowujemy pierożki.

Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierożki.

Do pieczenia:

Pierożki z serem żółtym i cebulą
Przygotowane pierożki układamy na blasze.

Przygotowane pierożki układamy na blasze.Ciasto jest tłuste,więc nie musimy smarować blaszki.

Pieczenie:

Pierożki z serem żółtym i cebulą
Przygotowane pierożki pieczemy do zumienienia. Przepis na 12 sztuk.

Pieczemy pierożki około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia pierożki nakłuwamy widelcem.Podajemy gorące lub zimne.
Rady: Z przepisu wychodzi 12 sztuk.


Tagi:

sery ser