pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pierś kaczki winna w sosie granatowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

a dokładniej w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi

Pierś kaczki winna w sosie granatowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kaczki winna w sosie granatowym

 

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki winna w sosie granatowym

Z piersi kaczki pozbywam się wszelkich odstających kawałków skóry i innych niedoskonałości. Skórę nacinamy na krzyż. Rozgrzewam patelnię grillową i wrzucam piersi. Smażę na kolor rumiany najpierw od strony ze skórą, następnie przewracam na drugą stronę. Gdy się zarumieni, posypuję rozmarynem i zalewamy winem. Przykrywam pokrywką i duszę 7 minut. Następnie piersi przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam sosem z patelni i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekę około 20 minut (piersi dobrze wypieczone). Sos granatowo-limonkowy: Z grantu wyciągam pestki. Dodaję obraną mandarynkę i miksuję. Przecieram przez sitko pozbywając się twardych pestek granatu. Dodaję startą skórkę sparzonej limonki oraz miód. Ścieramy również korę cynamonu do smaku. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut w celu zagęszczenia sosu. Gdy piersi kaczki się upieką do sosu granatowego dodaję również sos własnym z kaczki. Mieszam. Kluski śląskie: ugotowane ziemniaki w lekko osolonej wodzie tłucze dwukrotnie. Odbieram ¼ ziemniaków i w to miejsce dodaję mąkę ziemniaczaną. Mieszam wszystko razem na jednolitą masę. Formuję płaskie kluski, które następnie gotuję w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną pierś kaczki oraz kluski śląskie polewam obficie przygotowanym sosem. Można podawać z lampką wina. Smacznego.

Pierś kaczki winna w sosie granatowym
Skórę na piersiach nacinam na krzyż i smażę na patelnii grillowej
Pierś kaczki winna w sosie granatowym
Do przygotowywanego sosu dodaję startą skórkę z limonki
Pierś kaczki winna w sosie granatowym
Duszoną w winie pierś zapiekam w piekarniku około 20 minut
Pierś kaczki winna w sosie granatowym
Upieczona pierś z kaczki polana sosem granatowo-limonkowym