Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pierś kurczaka duszona w curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowo smakowite i niecodzienne, a nietrudne do przygotowania danie. Z łatwością popiszesz się dzięki niemu kulinarnym kunsztem!

Pierś kurczaka duszona w curry

Składniki:

Pierś kurczaka duszona w curry

 

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 35 dag boczniaków
  • cebula
  • 3 ząbki czosku
  • 350 ml mleczka kokosowego
  • szklanka płynnej kremówki
  • czubata łyżka czerwonej pasty curry
  • oliwa
  • sól
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka duszona w curry
1. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową mleczka kokosowego, zagotować. W reszcie mleczka rozpuścić czerwoną pastę curry, wlać na patelnię, podgrzać. Dolać kremówkę rozmieszaną z odrobiną płynu z patelni.

2. Dorzucić kurczaka pokrojonego w paski o długości 5 cm. Boczniaki pokroić w paski, smażyć

3. minuty, przełożyć na patelnię z kurczakiem. Dusić mieszając, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie (sos powinien uzyskać gęstość śmietany). Pod koniec doprawić do smaku solą. Posypać kolendrą lub natką.