slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym. Upieczona w cieście francuskim jest pysznym daniem obiadowym.

Pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim

Składniki:

Pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim
Szpinak rozmrażamy na sicie.

Piersi kurczaka myjemy, nacinamy tak aby powstały kieszonki. Składniki na marynatę łączymy i smarujemy nią z każdej strony mięso. Odstawiamy.

Czosnek drobno kroimy i razem z pokrojoną drobno cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię ze smalcem/olejem. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak i przyprawiamy. Dusimy przez chwilę a następnie dosypujemy mozzarellę i smażymy aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzone nadzienie szpinakowe nakładamy do środka kieszonek mięsa i spinamy wykałaczkami.Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć piersi krótko z dwóch stron.

Ciasto francuskie dzielimy na 3 części. Na środku każdego płata ciasta kładziemy pierś z kurczaka. Równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto w paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając je na zmianę na piersi z kurczaka( będzie jak mumia), tak aby nacięcia były na wierzchu. Przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 min. Smacznego.