WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 781]

Piersi z kurczaka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z piersi kurczaka delikatnie przyprawione solą i pieprzem usmażone w cieście jak na omlet. Idealne dla dzieci.

Piersi z kurczaka w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka w cieście

 

  • 2 fileciki z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • ok. 2płaskie łyżki mąki
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w cieście

ETAP 1:

Z piersi kurczaka wykroić 2 plastry mięsa. Umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa.
Rozbite kotleciki doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Do miseczki wybić jajko. Wsypać do niego mąkę i wlać mleko. Roztrzepać wszystko widelcem lub mikserem na jednolite ciasto.
Fileciki z kurczaka maczać w cieście obtaczając je w cieście z każdej strony i od razu wykładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć Z obu stron na złoty kolor aż kurczak będzie miękki.
Po usmażeniu można wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Piersi z kurczaka w cieście
Kotleciki z kurczaka w cieście w trakcie smażenia
Piersi z kurczaka w cieście
Kotleciki z kurczaka w trakcie panierowania w cieście
Piersi z kurczaka w cieście
Rozrobione ciasto omletowe do obtoczenia kurczaka
Piersi z kurczaka w cieście
Wykrojone rozbite i przyprawione fileciki z kurczaka