Sposób przygotowania:
Pigwa w syropie do herbaty
1. Owoce pigwowca myjemy i osuszamy, usuwamy pestki i kroimy bardzo cieniutko. Kroiłam w cieniutkie paseczki. Ja swoje owoce obierałam ponieważ miały bardzo brzydką skórkę.
2. Tak przygotowane owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin, mieszamy od czasu do czasu. Owoce puszczą sok.
3. Następnie owoce z sokiem przekładamy do garnka, zagotowujemy, a następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
4. Gorącą konfiturę konfiturę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy 10 minut na małym ogniu. Studzimy i przenosimy do spiżarni.
2. Tak przygotowane owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin, mieszamy od czasu do czasu. Owoce puszczą sok.
3. Następnie owoce z sokiem przekładamy do garnka, zagotowujemy, a następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
4. Gorącą konfiturę konfiturę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy 10 minut na małym ogniu. Studzimy i przenosimy do spiżarni.