eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rozgrzewająca kartoflanka na zimne dni. Zupa ziemniaczana z dodatkiem drobno posiekanej papryczki chili i groszku konserwowego.

Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem

 

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 3 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 duża papryczka chili
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 garści majeranku
  • 2 puszki groszku konserwowego
  • sól do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem
Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka z wodą. Dodać ziele angielskie,liście laurowe,sól i zagotować. Ziemniaki obrać,umyć i 2/3 pokroić tak jak frytki. Pozostałe ziemniaki pokroić w kostkę,włożyć do osobnego garnka,zalać wodą,posolić gotować aż się lekko rozpadną. Rozgotowane ziemniaki zmiksować. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w kostkę. Papryczkę umyć,osuszyć i usunąć pestki. Papryczkę drobniutko posiekać.Ziemniaki pokrojone jak frytki,jarzyny,posiekaną papryczkę dodać do wywaru i gotować do miękkości. Porcję rosołową wyjąć,obrać mięso,pokroić i dodać do zupy. Groszek wylać na durszlak,przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Do miękkich ziemniaków i jarzyn dodać zmiksowane kartofle,groszek,majeranek i wymieszać. Zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!
Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem
Ziemniaki obrać,umyć i 2/3 pokroić tak jak frytki.
Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem
Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem
Papryczkę umyć,osuszyć i usunąć pestki. Papryczkę drobniutko posiekać.
Pikantna kartoflanka Eli z groszkiem
Groszek wylać na durszlak,przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć.