p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pikantne klopsy z kaszą i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantne klopsy z kaszą i dodatkami

Pikantne klopsy z kaszą i sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne klopsy z kaszą i sosem

 

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kostka rosołu drobiowego z włoszczyzną Winiary
  • 3 łyżki sosera Winiary

Sposób przygotowania:

Pikantne klopsy z kaszą i sosem
Do miseczki włożyć 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, dodajemy 1 łyżkę przyprawy Kotanyi do mięsa mielonego. Papryczkę chilli kroimy na pół, usuwamy nasiona i połówkę dokładnie kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do mięsa.Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Dodajemy 1 jajko i 50 ml mleka. Następnie wsypujemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mięso wyrabiamy ręką. Zostawiamy na noc w lodówce. Mięso wyciągamy z lodówki, układamy na folii aluminiowej, formujemy podłużny wałek, zwijamy ciasno jak cukierek. Zagotowujemy 500 ml wody, dodajemy kostkę rosołową, wkładamy mięso zawinięte w folię, przebijamy w kilku miejscach widelcem i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. W między czasie gotujemy kaszę w osolonej wodzie 18 minut, potem odcedzamy ją na durszlaku. Mięso wyciągamy z garnka, do płynu który pozostał z gotowania dolewamy odrobinę wody , dodajemy 3 łyżki sosera Winiary, mieszamy i chwilke gotujemy aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Ugotowane mięso rozwijamy i kroimy na 6 kawałków. Kaszę układamy na talerzach, obok kładziemy po dwa klopsy, polewamy je sosem, kładziemy liść sałaty, ćwiartki ogórka gruntowego, ćwiartki małego pomidorka, doprawiamy je jeszcze solą i pieprzem.
Pikantne klopsy z kaszą i sosem
w misce mieszamy mięso, jajko, papryczke chilli, mleko i przyprawę
Pikantne klopsy z kaszą i sosem
mięso zawijamy w folię aluminiową i gotujemy z bulionem drobiowym
Pikantne klopsy z kaszą i sosem
w garnku gotujemy kaszę jęczmienną z 2 łyżeczkami soli
Pikantne klopsy z kaszą i sosem
Do garnka w którym gotowało sie mięso wsypujemy 3 łyżki sosera, robimy sos