edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 990]

Pizza orkiszowa z karczochami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Serca karczochów nadają pizzy szczególnie świeżego smaku i lekkości. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, zróbcie to koniecznie :)

Pizza orkiszowa z karczochami

Składniki:

Pizza orkiszowa z karczochami

CIASTO:

  • 30 dag jasnej mąki orkiszowej typ 630
  • 5 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy z oliwek

OBŁOŻENIE:

  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • przyprawa do pizzy (skład:
  • oregano, czosnek, bazylia, czerwona papryka, suszona cebula, cząber, szałwia)
  • 12,5 dag mozzarelli w zalewie
  • 2 plastry sera gouda
  • 0,5 puszki serc karczochów w zalewie
  • kilka plasterków salami pepperoni
  • czarne oliwki

Sposób przygotowania:

Pizza orkiszowa z karczochami

ETAP 1:

Pizza orkiszowa z karczochami
Wyrobione ciasto przełożyć o miski i naciąć na krzyż ostrym nożem.

Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn i oliwę.

Stopniowo dolewać letnią wodę, zagarniając mąkę, aż mąka się sklei.
Wyrobić miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć je do miski, naciąć na krzyż.

ETAP 2:

Pizza orkiszowa z karczochami
Uformowany z ciasta placek posmarować sosem pomidorowym i posypać ulubionymi ziołami.

Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej mąką blaszce.
Wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy.

ETAP 3:

Pizza orkiszowa z karczochami
Na sosie rozsypać kawałki goudy i mozzarelli.

Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli.

ETAP 4:

Pizza orkiszowa z karczochami
Na wierzchu rozłożyć równomiernie pozostałe składniki.

Na serze rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki osączone z zalewy serca karczochów.

ETAP 5:

Pizza orkiszowa z karczochami
Piec około 20 minut do zrumienienia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni (200 stopni z termo obiegiem).