rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pizza z pomidorkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Smaczna przekąska dla całej rodziny.

Pizza z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Pizza z pomidorkami koktajlowymi

 

  • Ciasto na dwie pizze o śr ok 35cm

 

 

  • Ok 500g pomidorków koktajlowych
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0.5 kg startego żółtego sera
  • 1 przecier pomidorowy (ok 150g)
  • przyprawy: do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz
  • opcjonalnie kilka plasterków szynki

Sposób przygotowania:

Pizza z pomidorkami koktajlowymi
Ciasto: Ciepłe mleko, drożdże oraz cukier łączymy ze sobą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski dajemy pozostałe składniki i wlewamy gotowy roztwór drożdżowy. Wyrabiamy łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. W momencie kiedy widzimy, że ciasto nam podrosło, przebijamy je by uwolnić nagromadzone powietrze. Robimy tak minimum dwa razy. Za trzecim razem ciasto dzielimy na dwie części i każdą wyrabiamy na blacie posypanym mąką. Formujemy krążki odpowiedniej wielkości. Można ręcznie lub z pomocą wałka. Tak przygotowane spody wykładamy do formy i pozostawiamy raz jeszcze na pół godziny, przy czym również wgniatamy ciasto w blaszkę jak tylko podrośnie. Na boki pizzy układamy pomidorki koktajlowe i zwijamy brzegi do środka. Mocno zlepiamy. Przecier pomidorowy mieszamy z dodatkiem przypraw. Smarujemy oba spody i delikatnie brzegi. Wykładamy resztę składników i połowę sera. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut. 5 minut przed wyciągnięciem, pizzę posypujemy resztą sera żółtego.