zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem, z tuńczykiem i mozzarellą. Uwielbiamy ją wszyscy.

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich

sos

dodatki

  • tuńczyk w oleju lub sosie własnym
  • mozzarellla
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
Sos: Czosnek obrać o przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się pestek, wymieszaćz czosnkiem posolić, dodać ciut cukru i doprawić białym pieprzem.


Ciasto: W miseczce mieszam drożdże, mieszam je w mieszance z mleka i wody z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut. Przesianą mąkę mieszam z solą, przyprawami, dodaję drożdże i zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem oliwy. Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam )

Sosem smaruję ciasto, wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty.

Pizze piekę w 200 st C do zrumienienia.
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia.
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, sosem smaruję ciasto
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
na ciasto i sos wykładam plastry mozzarelli
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
rozkładam tuńczyka i układam ser żółty. Pizze piekę w 200 st C do zrumienienia.
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
Pizze piekę w 200 st C do zrumienienia.