dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Pizzerinki z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puchate, słodko - słone drożdżówki. Na pięknie wyrośniętym drożdżowym spodzie zapieczona jest mozzarella z brzoskwinią, całość posypana oregano i pieprzem cytrynowym. Cudowne!

Pizzerinki z brzoskwinią

Składniki:

Pizzerinki z brzoskwinią

ciasto:

na wierzch:

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z brzoskwinią
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać wodę, wymieszać. Wsypać sól i mąkę pszenną, krótko wyrobić jednolite ciasto.

Podzielić na 6 równych części, uformować na kształt owalu o grubości ok. 1 cm. Mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na cieście (po 2 plasterki na każdej).

Brzoskwinie pokroić w plastry (nie obierać), ułożyć na serze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C, piec ok. 15-17 minut.

Upieczone pizzerinki posypać świeżym oregano i pieprzem cytrynowym.