migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Pizzerinki z różnymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wersja mini pizzy na cieście z dodatkiem oregano. Każdy ma swoją porcję na której może położyć swoje ulubione dodatki.

Pizzerinki z różnymi dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki z różnymi dodatkami

 

  • ciasto:
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 czubata szklanką maki pszennej graham typ 1850
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oregano
  • duża szczypta soli

 

  • dodatki:
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mały pomidor
  • 3 plastry salami
  • 4 plastry polędwicy
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 7 czarnych oliwek
  • 2 trójkąty serka topionego
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • starty ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z różnymi dodatkami
W misce wymieszać obie mąki, sól, cukier i oregano. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do miski, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 3-60 minut. Następnie ciasto podzielić na 9 części. Każdą część uformować w mały okrągły placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym placku ułożyć wedle uznania dodatki. Wszystkie placki z dodatkami posypać przyprawą oraz startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut aż ciasto się zarumieni.
Pizzerinki z różnymi dodatkami
W misce wymieszać obie mąki, sól, cukier i oregano.
Pizzerinki z różnymi dodatkami
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do miski, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 3-60 minut.
Pizzerinki z różnymi dodatkami
Następnie ciasto podzielić na 9 części. Każdą część uformować w mały okrągły placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Pizzerinki z różnymi dodatkami
Na każdym placku ułożyć wedle uznania dodatki. Wszystkie placki z dodatkami posypać przyprawą oraz startym serem.