Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizzerki z tartą marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizzerki z marchewką i mięsem z kurczaka z dodatkiem przyprawy do gyrosa, pieczone na patelni to pomysł na pyszną kolację.

Pizzerki z tartą marchewką

Składniki:

Pizzerki z tartą marchewką

 

  • Ciasto
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,3 szkl tartej marchewki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 0,5 szkl ciepłej wody
  • Dodatki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 15 dag pieczarek
  • ketchup
  • 10 dag żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizzerki z tartą marchewką

ETAP 1:

Pizzerki z tartą marchewką
Z mąki, cukru, drożdży i wody przygotować rozczyn.

Do mąki dodać cukier i pokruszone drożdże, połączyć z ciepłą wodą, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Pizzerki z tartą marchewką
Pokrojone mięso wymieszać z olejem i przyprawą.

Umyte mięso pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do gyrosa i łyżką oleju.

ETAP 3:

Pizzerki z tartą marchewką
Mięso włożyć na patelnię i podsmażyć razem z cebulą.

Mięso lekko zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.

ETAP 4:

Pizzerki z tartą marchewką
Podsmażone z mięsem i cebulą pieczarki przyprawić do smaku.

Następnie wsypać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Pizzerki z tartą marchewką

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać rozpuszczone masło, sól i startą na tarce marchewkę, wyrobić.

Rozwałkować i wykroić krążki, przykryć i odłożyć na 10 minut.

ETAP 6:

Pizzerki z tartą marchewką

Pizzerki ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na dużym palniku na najmniejszym ogniu około 2-3 minuty.

Następnie obrócić na drugą stronę, posmarować ketchupem.

ETAP 7:

Pizzerki z tartą marchewką

Włożyć porcję pieczarek z mięsem, posypać żółtym serem. Przykryć i smażyć około 3-4 minuty.