VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Pizzowe zawijańce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna propozycja pizzowych wariacji. Standardowy farsz do pizzy zrolowany smakuje zupełnie inaczej. Pizza podana w ten sposób jest bardziej podzielna i zyskuje więcej porcji.

Pizzowe zawijańce

Składniki:

Pizzowe zawijańce

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 4 łyżki keczupu
  • Oregano
  • 10 plastrów wędliny (szynki drobiowej)
  • 10 dużych pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 główki brokułu

Sposób przygotowania:

Pizzowe zawijańce

Ciasto:

Pizzowe zawijańce
Rozwałkowana i obłożona dodatkami pizza przed zrolowaniem

Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto.

W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x40 cm.

Farsz:

Pizzowe zawijańce
Pokrojone zwijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Rozwałkowane ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pokrojone w plastry pieczarki i starty żółty ser.

Na wierzchu rozkładamy ugotowanego brokuła. Całość dość ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry.

Zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut.

Tagi:

przystawki