Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Placek do barszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki kruchy placek to świetna alternatywa dla klasycznych krokietów czy pasztecików które zazwyczaj podaje się do barszczu.

Placek do barszczu

Składniki:

Placek do barszczu

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Placek do barszczu
Mąkę z proszkiem do pieczenia wysyp na stolnicę, dodaj zimny smalec, wszystko razem zsiekaj nożem aż do uzyskania sypkiej konsystencji. Do ciasta dodaj żółtka, śmietanę, sól, czosnek i paprykę, całość zarób a potem zagnieć na gładkie ciasto.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

W między czasie przygotuj farsz: Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego starte na tartce i podduszone wcześniej pieczarki, posiekaną cebulę i starte ugotowane jajka, na koniec wbij surowe jajko. Całość dokładnie wyrób i dopraw.

Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki (25x36) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyłóż na nie farsz po czym przykryj je rozwałkowaną na prostokąt drugą połową ciasta.

Całość piecz około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno.