Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Placek z pieczarkami do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Warstwa grzybowa z pieczarek i suszonych grzybów zamknięta pomiędzy dwiema warstwami krucho-drożdżowego ciasta. Placek jest inną formą podania pasztecików do barszczu, łatwiejszą w przygotowaniu, bo nie trzeba nic sklejać.

Placek z pieczarkami do barszczu

Składniki:

Placek z pieczarkami do barszczu

CIASTO:

NADZIENIE Z GRZYBÓW:

Sposób przygotowania:

Placek z pieczarkami do barszczu

ETAP 1:

Placek z pieczarkami do barszczu
Cebulę wymieszać z pieczarkami i grzybami doprawiając do smaku.

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie.

Pieczarki bardzo drobno posiekać w rozdrabniaczu lub zmielić. Część pieczarek można zostawić w większych kawałkach. Smażyć na patelni, aż woda z nich odparuje. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni należy zrobić to w kilku turach.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę drobno pokrojoną w kostkę. Smażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać posiekane na bardzo drobne kawałki grzyby leśne i wymieszać z pieczarkami.

Całość doprawić solą i pieprzem czarnym. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Placek z pieczarkami do barszczu
Zagniecione ciasto odstawić przykryte do wyrośnięcia.

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Śmietanę rozmieszać z jajkami i wlać do przesianej mąki z solą i olejem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć  bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na pół. Z każdej części rozwałkować prostokąt o wielkości formy 21 x 30 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę grzybów, wyrównać i nałożyć drugi kawałek ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na godzinę. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez 40 minut w 180 *C. 

Placek pokroić jak całkiem wystygnie. Im drobniej pokrojone(zmielone) pieczarki, tym mniej ich wypada podczas krojenia.
Smacznego :)