ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placek drożdżowy z truskawkami jest pysznym ciastem do kawy, herbaty, mleka. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i jest zdrowszy dla żołądka.

Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem

 

  • drożdże świeże 10 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • sól 1 szczypta,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/.2 szklanki,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • mąka tortowa 70 dag,
  • truskawki 1 kg,
  • wiórki kokosowe 200 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem
Drożdże świeże pokruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1 szklanka letniego mleka i zostawić pod przykryciem na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać letnie mleko, olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.

Ciasto przełożyć z misy robota do dużej miski posypanej mąką, wierzch ciasta posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto krótko wymieszać łyżką, formy jedna 30x25 cm i dwie 20x15 cm (mniejsze mąż do pracy zabiera) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do form.

Umyte, osuszone truskawki ułożyć na ciastach, posypać obficie wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem
Owoce dodajemy sezonowe różne i jakie lubimy.
Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem
Truskawki puszczają sok i kokos się nie przypiecze za mocno.
Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem
Można polac lukrem, polewą czekoladową.