cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Placek królewicz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na pyszne ciasto

Placek królewicz

Składniki:

Placek królewicz

 

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • łyżka sody,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki kakao (niekoniecznie),
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Placek królewicz

1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.


2. Upiec dwa placki.


Ciasto biszkoptowe: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, ½ szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia


1. Białka ubić na sztywno z cukrem.


2. Wymieszać z żółtkami.


3. Mąkę dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.


4. Wsypać do jajek z cukrem.


5. Całość wymieszać delikatnie i upiec.


Masa: 1 margaryna, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dkg cukru, 1 łyżka mąki pszennej, ½ litra mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej


1. Ugotować budyń, w tym celu pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz odrobiną cukru.


2. Resztę cukru i cukier waniliowy rozpuścić w pozostałym mleku i je zagotować.


3. Do gotującego wlać mleko z mąką i cukrem, ciągle mieszając.


4. Po zgęstnieniu do gotującego dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści.



Złożenie ciasta:

 


1. Ciepłym kremem smarujemy jeden kruchy placek pozostawiony w formie.


2. Na to kładziemy ciasto biszkoptowe, które smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej.


3. Całość przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy jego wierzch polewą czekoladową.


4. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki.