Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Placek miodowy z kremem z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyjątkowo delikatne ciasto, z pysznym kremem maślanym z dodatkiem kaszy manny, dodatkowo przełożony powidłami śliwkowymi.

Placek miodowy z kremem z kaszą manną

Składniki:

Placek miodowy z kremem z kaszą manną

Ciasto

Krem

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe
  • orzechy, rodzynki, ew. lukier

Sposób przygotowania:

Placek miodowy z kremem z kaszą manną
1. W rondlu roztopić masło, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka.

2. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.

3. Każdy placek piec kolejno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180˚C przez 15-20 minut.

4. Mleko z cukrem i cukrem wanilinowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć, dodać kaszę manną. Mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu 2 minuty. Dodać pokrojone masło i dokładnie wymieszać. Przestudzić.

5. Placki posmarować powidłami, rozłożyć na nich letni krem. Wierzch polać lukrem, posypać pokruszonymi orzechami i rodzynkami.