Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami to pyszny sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Ciasto jest wilgotne, puszyste oraz świetnie komponuje się z truskawkami i kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady.

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami

Tortownica o średnicy 18 cm:

  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła/margaryny

Dodatkowo:

Ponadto:

  • 50 g czekolady + 1 łyżka mleka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami

Czekolada:

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami
Użyłam czekolady deserowej, ale można dowolnej.

Czekoladę należy posiekać na drobne kawałki.

Masa:

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami
Pamiętajcie, że ciepłe białko, czyli w temperaturze pokojowej po ubiciu będzie miało większą objętość niż takie wyjęte prosto z lodówki.

Białka o temperaturze pokojowej należy ubić na sztywną pianę.

Składniki suche, czyli: cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia ze sobą wymieszać i następnie łyżką połączyć z białkami.

Dodać roztopiony tłuszcz.

Na końcu wmieszać kawałki czekolady.

Całość przełożyć formy.

Truskawki:

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami
Ilość truskawek jest orientacyjna, można dodać więcej/mniej.

Truskawki przeciąć na pół i delikatnie obtoczyć w mące..

Następnie owoce przecięciem do góry ułożyć na wierzchu placka.

Pieczenie i dekoracja:

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami
Placek można również posypać jedynie cukrem pudrem.

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone udekorować polewą z czekolady.