Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Placek Trzech Króli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz inspiracji na domowe, świąteczne wypieki? Przygotuj pyszny placek z dodatkiem rodzynek i migdałów. Palce lizać!

Placek Trzech Króli

Składniki:

Placek Trzech Króli

 

Dodatkowo

  • jajko
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • lukier
  • rodzynki do posypania

Sposób przygotowania:

Placek Trzech Króli
1. Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Odstawić na 20 minut. Masło rozpuścić, przestudzić. Jajka lekko utrzeć z pozostałym cukrem. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, utarte jajka, skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto. W połowie wyrabiania dodać masło, rodzynki i migdały.

2. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Uformować z niego kulki, ułożyć je w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką dużej tortownicy z kominem, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Posmarować jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 50 minut w 180°C, do suchego patyczka. Ostudzone posmarować cienko lukrem, posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.