bratka

bratka

Kucharz
[Przepisów: 13]

placek z porem i twarogiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

moja rodzinka uwielbia to to ciasto zarówno na ciepło jak i na zimno

placek z porem i twarogiem

Składniki:

placek z porem i twarogiem

 

 

 

 

  • FARSZ:
  • 2 kg pora pokrojonego w plasterki
  • 0,5 kg twarogu tłustego suchego
  • 25 dkg sera feta
  • Posiekany świeży koperek
  • sos słodko- pikantny chili
  • pieprz
  • 2 jajka roztrzepane
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

placek z porem i twarogiem
Przygotowanie farszu:
1. Pokroić pory- część biała, w plasterki ok. 3 milimetrów szerokości.
2. Wsypać ją na głęboką patelnię z odrobiną oliwy, podgrzewać ciągle mieszając, jeśli przywiera można dodać troszeczkę wody, ale nie za dużo –farsz ma być zwarty. Dodać sos słodko-pikantny chili. Wymieszać. Gotować póki por nie zmięknie.
3. W misce rozkruszyć twaróg i feta, dodać koperek, pieprz i dokładnie wymieszać
4. Masę serową dodać na patelnię z porem –podgrzewać i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać wymieszane jajka i połączyć z resztą składników.
Ciasto :
5. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części
6 Rozwałkować pierwszą część i położyć na dno blachy ( 37 cm x25 cm). Wstawić do piekarnika na ok. 15 min /200 °C.

7. Po wyjęciu blachy rozsmarować farsz na cieście a drugą częścią ciasta przykryć i posmarować wymieszanym żółtkiem z łyżką gęstego jogurtu np. GRECKIEGO
8. Piec ok. 20 minut w 200 °C.
9 Można podawać z sałatką i ketchupem – smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
SMACZNEGO!!!:))