aga85553

aga85553

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Placki po Węgiersku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

danie jest proste

Placki po Węgiersku

Składniki:

Placki po Węgiersku

 

  • PLACKI:
  • 6 sporych ziemiaków (około
  • 0,8 kg)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 1/2 kg wolowiny lub szynki wiepszowej
  • duża cebula
  • po 1/2 strąka kolorowej papryki (zielona, czerwona)
  • papryka w proszku (słodka oraz ostra)
  • koncentrt pomidorowy lub pomidory z puszki
  • sól, pieprz oraz tluszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki po Węgiersku
PLACKI: Ziemiaki obierz, umyj. Obierz cebulę i ząbek czosnku. Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach (możesz też przetrzeć w malakserze). Dodaj mąkę, wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem. Masę starannie wymieszaj. Na pateli mocno rozgrzej olej, wlej porcję masy ziemiaczanej, usmarz duży (na całą powieszchnię patelni), cienki placek. w ten saam sposób przygotuj 4 placki. Zarumienione z obu stron placki przenieś na bibułę, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu,FARSZ: Mięso umyj i pokrój w kostkę, cebulę obrac i pokroić w kostke . połówki papryki umyć i pokroić w krótkie paski. W rondelku rozgrzać tłuszcz (3 łyżki oleju) zeszklić cebulę, dodać papryke słodką w proszku (2 łyżeczki) oraz paryke ostrą (1/2 łyżeczki) zrobic z tego sos nastepnie dodać pokrojone w kostę mięso. dusić pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. dodac pokrojoną w paki paprykę, odrobinę posolić oraz popieprzyć. dusić ok 10 minut na koniec dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce (mogą też być świerze pomidory ale obrane ze skórki) na koniec jeszcze doprawić farsz do smaku. Jeżeli farsz jest zbyt rzadki można go zagęścić mąką ziemiaczaną. tak przygotowany farsz wykladamy na placki. i podajemy.