SUPERPRZEPIS

Placki serowe z makrelą w oleju

  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Placki serowe z makrelą w oleju Więcej zdjęć (2)

Placki przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek lub szybką przekąskę.

Składniki:

Placki serowe z makrelą w oleju

Około 8 sztuk:

Dodatkowo:

  • 1/2 cebuli
  • 1 słoiczek makreli w oleju (pojemność słoika - 190g)

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki serowe z makrelą w oleju

Składniki:

Placki serowe z makrelą w oleju
Można użyć makreli z puszki, niekoniecznie ze słoika.

Ser należy zetrzeć na średnich lub dużych oczkach tarki, cebulę posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i następnie odrobinę rozdrobnić.

Masa:

Placki serowe z makrelą w oleju
Masa powinna być doprawiona według smaku.

Jajka porządnie zmiksować z dodatkiem mąki, proszku do pieczenia i z przyprawami.
Całość wymieszać z serem, cebulą oraz kawałkami ryby.

Smażenie:

Placki serowe z makrelą w oleju
Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (dzięki temu placki będą bardziej puszyste) i za pomocą łyżki wykładać odpowiednie porcje ciasta.
Placki smażyć na średnim ogniu - z obu stron na rumiano.