Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Placki z brukwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Placki ziemniaczane są bardzo popularne, z dodatkiem brukwi i marchewki smakują wyśmienicie. Polecam.

Placki z brukwią

Składniki:

Placki z brukwią

 

Sposób przygotowania:

Placki z brukwią

ETAP 1:

Placki z brukwią
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach.

Obrane ziemniaki, marchew i brukiew zetrzeć na tarce lub w malakserze o średnich oczkach.

ETAP 2:

Placki z brukwią
Połączyć z posiekanym szczypiorem i porem.

Do startych warzyw dodać posiekany por i szczypior.

ETAP 3:

Placki z brukwią
Wymieszać z mąką, jajkiem i przyprawami.

Wsypać obie mąki, dodać jajko, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Placki z brukwią
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć placki.

Na rozgrzany olej wkładać nieduże porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

ETAP 5:

Placki z brukwią

Sos pieczarkowy
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć.

ETAP 6:

Placki z brukwią

Podlać niewielką ilością wody, gotować pod przykryciem około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wody, połączyć z grzybami, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.