Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 312]

Placki z cukinii i kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli szukacie szybkiego pomysłu na obiad polecam placki z cukinią, które wzbogaciłam dodatkiem kalarepy.

Placki z cukinii i kalarepki

Składniki:

Placki z cukinii i kalarepki

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii i kalarepki

Etap 1:

Placki z cukinii i kalarepki
Cukinię i kalarepę zetrzeć na tarce i zasolić.

Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Kalarepkę obrać i również zetrzeć. Lekko posolić i odstawić na 20 minut, aby puściła soki.

Etap 2:

Placki z cukinii i kalarepki
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Etap 3:

Placki z cukinii i kalarepki
Do odciśniętej cukinii dodać cebulkę, jajka i mąkę.

Cukinię dobrze odcisnąć z soków, dodać podsmażoną cebulę, jajka i mąkę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.

Etap 4:

Placki z cukinii i kalarepki
Na rozgrzanej patelni smażyć placki z obu stron.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.