Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Placki z kukurydzy konserwowej na słono

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 270
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie placuszki to doskonała propozycja na szybkie śniadanie oraz pożywną przekąskę, którą można też zabrać do szkoły lub pracy. Idealnie smakują na ciepło i zimno, w wersji solo, jak również z dowolnym sosem, jogurtem, czy z ulubionymi dodatkami.

Placki z kukurydzy konserwowej na słono

Składniki:

Placki z kukurydzy konserwowej na słono

Około 11 sztuk:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Placki z kukurydzy konserwowej na słono

Masa:

Placki z kukurydzy konserwowej na słono
Masę na placki można doprawić według własnego smaku.

Kukurydzę odsączoną z zalewy przesypać do miski. Dodać obraną cebulę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko. Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawić do smaku.

Smażenie:

Placki z kukurydzy konserwowej na słono
Placuszki z obus stron powinny być zarumienione.

Na patelni z rozgrzanym tłuszczem - za pomocą łyżki stołowej wykładać nieduże porcje masy kukurydzianej.
(1 łyżka = 1 placek.)

Placki należy smażyć obustronnie na delikatnie złoty kolor.