iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Placuszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takie placuszki to idealne sobotnie śniadanie jest to doskonały zamiennik tradycyjnego chleba czy bułek.

Placuszki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki drożdżowe
Do miski przesiać mąkę, dodać do niej sól i drożdże, dokładnie wymieszać.Do suchej mieszanki dolać wszystkie płyny i przy pomocy robota zagnieść ciasto które wychodzi dość luźne. Przygotowane ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Stolnicę wysypać sporą ilością mąki i wyłożyć na nią ciasto, następnie łyżką oddzielać od całości małe porcje ciasta i po posypaniu mąką rozpłaszczyć palcami na cienkie placuszki które zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Patelnię teflonową rozgrzać i na suchej smażyć placuszki. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu placuszki zastępują pieczywo więc możemy je podać z dowolnymi składnikami.
Placuszki drożdżowe
Z ciasta odrywać łyżką małe porcje na placuszki.
Placuszki drożdżowe
Palcami uformować małe i cienkie placuszki.
Placuszki drożdżowe
Przygotowane placuszki zostawić na kilka minut.
Placuszki drożdżowe
Placuszki smażyc na złoty kolor na suchej patelni.