WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 839]

Placuszki pełnoziarniste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowsza wersja popularnych placuszków śniadaniowych. Na mące pełnoziarnistej z jogurtem naturalnym.

Placuszki pełnoziarniste

Składniki:

Placuszki pełnoziarniste

 

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki pełnoziarniste

Ciasto

Placuszki pełnoziarniste
Jeśli ciasto będzie za gęste, możemy dolać mleka.

Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, dodajemy cukier, sól i sodę. Wlewamy jogurt i wbijamy jajka. Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut.

Smażenie

Placuszki pełnoziarniste
Placuszki smażymy na rumiano z dwóch stron.

Na patelni rozgrzewamy nie za dużo oleju i łyżką wykładamy małe placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron i podajemy ciepłe, z ulubionymi dodatkami.