czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Placuszki ryżowo- marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, pożywne kotleciki idealne np. na piątkowy obiad. To również świetny pomysł na zużycie niewykorzystanego ugotowanego ryżu.

Placuszki ryżowo- marchewkowe

Składniki:

Placuszki ryżowo- marchewkowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowo- marchewkowe

ETAP 1:

Placuszki ryżowo- marchewkowe

Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Placuszki ryżowo- marchewkowe

Formować w dłoniach małe kotleciki i delikatnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać np. z surówką lub mizerią z ogórka.

Tagi:

marchewka