Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placuszki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 294
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne placuszki z cukinii, idealne jako letni obiad, dodatek do drugiego dania czy na kolację.

Placuszki z cukinii

Składniki:

Placuszki z cukinii

 

 

  • Sos do placuszków
  • Mały jogurt naturalny
  • 6 listków mięty
  • Sok z 1/5 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach solimy i odstawiamy na 5 minut W tym czasie na tarce ścieramy ser żółty. Posoloną cukinię wyciskamy z nadmiaru wody. Odsączoną cukinię łączymy z jajkiem, serem i bułką tartą – mieszamy wszystkie składniki tworząc ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nakładane łyżka placuszki. Smażymy z dwóch stron aż do zarumienienia. Jogurt łączymy z posiekaną miętą i wyciśniętym sokiem z cytryny. Usmażone placuszki podajemy z jogurtem miętowym.