AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiła go moja prababcia, babcia, mama. Teraz robię go ja. Z pokolenia na pokolenie zmieniała się jego forma. Mój przepis znacznie się różni ze względu na dodatki i fakt, że jest biały - bez żółtek. Świetny dodatek na święta. Zawsze się udaje!

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami

Mieszanka bakalii:

  • 250g różnych orzechów i owoców suszonych.
  • orzechy nerkowca, pecan, włoskie, pistacje, migdały, 3 rodzaje rodzynek (żółte, czarne, zielone), suszony ananas w 4 kolorach

Masa:

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina gorącej wody
  • posypka wg uznania

Sposób przygotowania:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami

Przygotowanie bakalii:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami
Wszystkie bakalie pokrój w kawałeczki - trochę grubsze

1. Wszystkie bakalie pokrój na grubsze kawałeczki.

Ciasto:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami
piana z białek

2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę

ETAP 3:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami
Dobrze wymieszaną masę z bakaliami trzeba wstawić do piekarnika.

4. Partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy nadal miksując do połączenia składników.
5. Zmniejsz obroty miksera na minimalne i partiami dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na jednolity krem.
6. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
7. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę, wygładzając wierzch.
8. Wstaw do piekarnika na 30 min.

Po upieczeniu:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami
Cwibak jest gotowy, gdy jest złoty na wierzchu

9. Gdy cwibak będzie złoty na wierzchu można sprawdzić patyczkiem, czy środek też jest upieczony należy wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 5:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami
Już sam w sobie wygląda wyśmienicie

10. Gdy już będzie całkowicie wystudzony, wybierz z foremki i odwróć do góry dnem. W ten sposób przygotujesz go do dekoracji.

Lukier:

Pokoleniowy biały cwibak z bakaliami
Lukier

11. Do cukru pudru wlej sok z cytryny, dla przełamania słodkiego smaku i dodaj odrobinę gorącej wody. Wody tyle, aby po wymieszaniu lukier był gęsty, ale lejący.
12. Polej cwibak lukrem i udekoruj wg uznania
13. Zostaw do całkowitego zasklepienia lukru.

Smacznego:)